Importanța scopului comun pentru lucrul în echipă

De trei luni lucrez în cadrul atelierelor corporate pentru performanță cu echipa de conducere a unei companii aflată pe primele locuri în domeniul ei de activitate. Am pornit împreună la drum cu dorința de a crea o echipă de conducere unitară. O echipă puternică, bine pregătită, care să ducă businessul pe primul loc.
Orientarea echipei către un scop comun
Săptămâna aceasta am avut sesiunea de dinainte de sărbători. Am fost plăcut surprinsă de feedback-urile pozitive pentru întreaga echipă de la fiecare dintre membri. Ce am remarcat au fost calitățile umane evidențiate: amabilitate, deschidere, dorința de a fi de ajutor.
Cam așa poate fi rezumată orientarea către un scop comun al unei echipe: dorința de a fi amabil și de a-l susține pe celălalt, de a avea o contribuție.
Lucrul în echipă și dinamica grupurilor
În weekend, am vizionat filmul american O minte sclipitoare (A Beautiful Mind), care a avut premiera în 2001. Filmul schițează întâmplări reale din viața inteligentului matematician John Forbes Nash, care suferea de schizofrenie. Ceea ce nu l-a împiedicat să câștige premiul Nobel.
Una dintre teoriile prezentate de către matematician era legată de dinamica grupurilor. Acesta susținea că evoluția unui grup este corelată cu orientarea concomitentă către interesul propriu și către coeziunea grupului. Pare o abordare care e posibilă doar la nivel teoretic, nu și practic.
Dar sesiunea de care am povestit mai devreme confirmă această teorie la nivel practic. Dacă într-o echipă, majoritatea își dorește să construiască împreună proiecte relevante și importante, minoritatea care dezbină poată fi canalizată într-o direcție utilă întregului grup.
Această sesiune a fost precedată de una în care am remarcat cum o decizie luată în unanimitate nu era respectată de către un membru al grupului. Pornind de la acea situație, am lansat o dezbatere. Nu cumva acest lucru se petrece și în viața de zi cu zi? Deciziile luate împreună sunt contestate, criticate, de multe ori nici nu sunt puse în aplicare de către persoanele participante.
Pare că a fost un punct de cotitură în dezvoltarea acestei echipe, în sensul că dorința de a crea coeziune a devenit mult mai asumată de către cei mai mulți. Dinamica forțelor care acționează într-o echipă este influențată de mai mulți factori: resurse, obiective, stadiu de dezvoltare, lider, relațiile stabilite în interior și cu celelalte elemente ale sistemului.
Află ce înseamnă curaj și vulnerabilitate în cadrul unei echipe de la Brene Brown și Kelly McGonigal și cum poate modifica dinamica acesteia în bine.
Repere pentru armonizarea lucrului în echipă
E imposibil să fie armonie tot timpul într-o echipă. Nici nu ar fi de folos pentru capacitatea ei de a se adapta la condițiile mereu în schimbare din interior și din exterior. Însă, câteva repere clare ale unui cadru de lucru în echipă ajută la crearea unei mai bune înțelegeri între membri.
Astfel, e important ca la nivel de echipă de conducere, să fie clarificate limitele în interiorul cărora se vor derula lucrurile. Indiferent de cât de contestate vor fi acestea de unii membrii. Și, de asemenea, să se implementeze și metode de gestionare a emoțiilor a noilor angajați în etapa de inducție, dacă este cazul.
Respectarea cadrului și identificarea unui sens în muncă aduc claritate, dorință de a fi împreună, stabilitate fertilă și angajament. Acestea sunt modalitățile prin care fiecare membru al echipei manifestă putere în raport cu propriile dorințe și cu scopul echipei.
Prin urmare, ar fi de analizat cadrul de lucru:
E suficient de stabil?
Este prielnic creativității și inovării?
Oamenii au ocazia să comunice deschis și onest?
Problemele sunt dezbătute pentru a căuta vinovați sau pentru a înțelege ce e nevoie să fie îmbunătățit?
În film este evidențiat rolul echipei și al umanității soției în a acorda suport emoțional persoanei cu suferință psihică teribilă. Ecuația sprijinului reciproc este complexă și ne poate conduce la realizări impresionante.
Vă îndemn să o descoperiți în echipele din care faceți parte!