Recomandări de lectură pentru vacanțe productive

Ne aflăm în plină perioadă de concedii. Cu toții ne dorim să vizităm locuri inedite, să ne odihnim și să descoperim lucruri noi. La fel se întâmplă și în ceea ce privește lecturile de vacanță: vrem să citim ceva, dar nu știm exact ce și mai ales când.
De aceea, astăzi îți propun o călătorie în lumea ideilor despre carieră, echipă și viață, în această vacanță de vară. Recomand în continuare o serie de cărți menite să deschidă noi orizonturi, instige la noi provocări și să te pregătească pentru a relua activitățile profesionale cu o nouă abordare.
Lecturi pentru o vacanță cu miez de cunoaștere
1. Company of One, Paul Jarvis
Aceasta este o carte despre cum să devii din ce în ce mai bun, nu din ce în ce mai mare. Nu e vorba despre perfecționism și excelență, dimpotrivă.
E cumva contraintuitiv să te gândești la a rămâne mic ca strategie de business într-o lume în care tot auzi despre exemplele giganților tehnologici ca modalități de dezvoltare. Dar, oare, rețetele lor sunt singurele care funcționează?
2. Arta simplității, Dominique Loreau
Te invit la o lectură despre importanța concentrării pe experiența imediată a utilizării produselor și serviciilor. Este și o carte despre stările emoționale declanșate, ca principale repere pentru alegerea anumitor produse sau servicii.
Într-o lume atât de complexă, minimalismul poate fi calea de a gestiona nu doar obiecte, ci și relațiile cu cei din jur. Iar ce este absolut esențial să existe într-o relație? Încrederea.
Parcurgând această carte m-am gândit cum ar fi să mă concentrez mai degrabă pe aspectele esențiale și mai puțin pe cele evidente, dar lipsite de conținut, din viața mea. Sunt tare curioasă cum vei privi și tu lucrurile, după ce vei citi această carte.
3. Despre minciună, Sam Harris
De multe ori evităm să fim onești cu noi înșine și cu ceilalți. Motivele sunt diverse. Zicala ,,Adevărul doare’’ e dificilă de contraargumentat. Dar, uneori, avem șansa să întâlnim oameni cu care putem descoperi adevăruri despre noi înșine într-un mod fluid. Cum facem asta? Prin implicarea gândirii proprii în procesul de descoperire.
Această lectură excelentă de vacanță, și nu numai, facilitează dezbaterea cu noi înșine despre valoarea adevărului în relațiile personale și profesionale. Cât de important este adevărul și când este necesar să îl spui? Vei afla toate acestea din cartea lui Sam Harris.
4. Aisbergul nostru se topește, John Kotter & Holger Rathgeber
Avem de-a face cu o fabulă ilustrată despre procesul schimbării într-o organizație. Se întâmplă de multe ori ca semnele necesității de a face lucrurile diferit, sau, ca în fabulă, de a locui pe un tărâm nou, să fie necunoscute marii majorități. Dacă sunt comunicate de către cineva de încredere, ele pot genera perspective noi.
O altă variabilă importantă ce reiese din această carte este timpul: cu cât momentul comunicării îngrijorării este mai devreme, cu atât cresc șansele ca demersul să fie coerent. Iar performanța echipei să fie mai bună. Recomand cu drag această lectură, educativă și plină de idei capabile să deschidă mintea oricărui antreprenor.
5. Cum să fii fericit în România, un volum colectiv, Ed. Humanitas
M-am gândit că parcurgerea unor texte scrise de autori români importanți poate genera o apreciere a lucrurilor bune pe care le avem deja, dar și o căutare mai conștientă a fericirii.
Se întâmplă de multe ori ca, în calitate de manageri, să ne gândim la foarte multe aspecte legate de ceilalți. Se întâmplă și să uităm că, până la urmă, e important să fim fericiți în viața noastră și în țara noastră (așa cum ne îndeamnă scriitorii de alte naționalități din acest volum).
Așa că am decis să-mi închei lista de recomandări de lectură pentru vacanță cu un volum despre fericire și despre România, două constante atât de importante în viața noastră.
Îți doresc vacanță plăcută, cu miez de cunoaștere și forțe proaspete la întoarcere!