De ce e nevoie de sens în muncă
Viktor Frankl a fost neurolog, psihiatru, filozof autor și supraviețuitor al Holocaustului. Cartea sa ”Omul în căutare sensului vieții” descrie experiența sa ca prizonier în Auschwitz și metoda sa care implică identificarea unui scop în viață. Acest scop servește ca sprijin în susținerea vieții prizonierilor captivi în condiții de coșmar.
Este una din cele mai influente cărți din lume și introduce primele noțiuni de logoterapie, concept bazat pe premisa că forța motivațională cea mai puternică a individului este de a descoperi și urma un sens în viață.
,,De fapt omul nu are nevoie de o stare lipsită de tensiune, ci mai degrabă de strădanie și luptă pentru atingerea unui scop valoros, a unei sarcini liber asumate. Lucrul de care el are nevoie este nu să scape cu orice preț de tensiune, ci omul are nevoie de chemarea pe care i-o adresează un anumit sens potențial care se vrea realizat.’’ Victor Frankl, Omul în căutarea sensului vieții
În cadrul cursului de Inteligență socială și emoțională pentru manageri discutăm despre lideri care inspiră, iar una din temele abordate este despre valoarea crezului comun în motivarea oamenilor.
Nevoia de sens – un motiv pentru care muncim
Muncim din mai multe motive:
- nevoia de bani,
- nevoia unui sentiment de echipă, de apartenență,
- nevoia de statut,
- nevoia de învățare și dezvoltare atât pe plan personal, cât și profesional,
- nevoia de auto-depășire,
- nevoia de sens.
Ultimul tip de nevoie – nevoia de sens – este foarte profundă, dar dificil de conștientizat și comunicat. Ea se află undeva la granița dintre realitate exterioară și realitate interioară.
În timp ce datele realității exterioare ne cer să îndeplinim obiective, să atingem rezultate, să executăm responsabilități, datele realității interioare ne semnalizează cum ne simțim când realizăm aceste lucruri.
Ca lideri, observăm când cele două se susțin reciproc sau când sunt în disonanță.
Modalități pentru susținerea nevoii de sens
Munca plină de sens motivează oamenii din echipă. Dacă angajații au un sens, atunci și performanța echipei va fi mult mai bună. Însă care ar fi modalitățile prin care am putea susține această nevoie de sens?
- Prin a conștientiza cum se manifestă și cum este îndeplinită în cazul nostru: ceea ce facem duce la crearea și manifestarea unui ,,împreună’’?
- Discutăm cu colegii noștri despre modul cum și-ar dori ei să contribuie la binele și la scopul comun?
- Manifestăm grijă pentru contribuția fiecăruia?
Poate fi dificil ca această conștientizare să aibă loc într-un mediu unde există o presiune foarte mare pe rezultate. Dar și acolo unde angajatorul încearcă să nu provoace dezbateri, ci să creeze un mediu comod și lipsit de tensiuni.
Această cale de mijloc între rezultate și un mediu constructiv pentru echipe nu este ușor de creat și susținut.
În experiența mea de lucru cu echipe am observat că acolo unde oamenii sunt permanent presați să facă din ce în ce mai mult, nu mai au timp și energie să observe aspectele emoționale ale muncii.
Cei care rezistă la presiune dobândesc în timp o satisfacție a rezistenței care îi împiedică să vadă că sacrifică sensuri și înțelegeri în goana după rezultate și anduranța la presiune.
În echipele în care ritmul muncii este mai lent, oamenii devin comozi, se simt bine împreună. Iar tensiunea căutării unui sens poate fi prea mare pentru a fi acceptată.
Într-un mediu în care lunecarea spre mulțumire este prezentă poate exista timp și spațiu pentru conștientizare. Dar s-ar putea să lipsească deschiderea pentru această activitate din dorința de a nu ”strica ploile”.
Îndeplinirea nevoii de sens în muncă
Un mediu cu presiune optimă ar însemna preocupare pentru îndeplinirea obiectivelor și pentru a crea contribuție în același timp, atât pentru motivație extrinsecă, cât și pentru motivație intrinsecă.
De obicei, suntem orientați spre îndeplinirea nevoilor proprii, alteori ne concentrăm pe îndeplinirea nevoilor celorlalți. Ne putem îndeplini nevoia de sens doar atunci când există o combinație între aceste tipuri de nevoi: personală și colectivă.
Dificil, nu? Dar atunci când ne descoperim sensul și îi ajutăm și pe cei din echipele noastre să-l găsească putem să simțim conectare profundă cu noi, cu ceilalți și cu lumea în care trăim. Asta ar putea însemna că împreună creăm o lume mai bună în fiecare dintre noi, un cadru de lucru în echipă exemplar pentru oamenii din echipele noastre, dar și pentru cei din viețile lor. Valoros sentiment, nu-i așa?