Lecții despre curaj și vulnerabilitate de la Brené Brown și Kelly McGonigal

Curaj si vulnerabilitate la Brene Brown și Kelly McGonigal

Cum ar arăta echipa dacă ar fi mai curajoasă? Ar putea transmite feedback-uri mai clare și mai oneste colegilor din alte departamente sau clienților? Performanța echipei s-ar îmbunătăți?

Dar dacă liderii ar fi mai curajoși? S-ar comunica mai ușor și mai simplu? S-ar obține rezultate mai bune?

Tema curajului în viziunea autoarelor Kelly McGonigal și Brené Brown

Tema curajului e una incitantă.

Două cercetătoare mi-au dat de gândit: Kelly McGonigal și Brené Brown. Ambele au perspective interesante despre manifestarea curajului.

Legăturile dintre curaj și stres la Kelly McGonigal

Autoarea abordează tema curajului în relație cu gestionarea stresului. Pornind de la o cercetare amplă despre corelația dintre stresul resimțit și rata de mortalitate, ea demonstrează cum combinația dintre convingerea că stresul este dăunător și nivelul ridicat de stres duce la pierderea vieții.

În acest context, Kelly McGonigal prezintă două interpretări pentru simptomele fiziologice ale stresului (ritm cardiac ridicat, respiraţii numeroase, stare de alertă la nivelul corpului, transpiraţii reci sau calde):

  • nu facem faţă presiunii, simţim teamă, frică, furie;
  • stare de energizare a corpului care ajută la depășirea momentului dificil.

În cartea Partea pozitivă a stresului, De ce stresul îți face bine și cum să-l folosești în favoarea ta, tradusă la Lifestyle Publishing, 2016, autoarea prezintă un studiu realizat de Universitatea Harvard despre stres.

În cazul în care participanţii considerau stresul ca fiind util, vaselor lor sangvine rămâneau relaxate. Acest fapt permitea îmbunătăţirea productivităţii şi creşterea nivelului de încredere că vor face faţă presiunii. Starea experimentată  era similară bucuriei şi curajului.

Îți recomand și aceste cărți de citit pentru creșterea productivității menite să-ți deschidă noi perspective asupra vieții.

Brené Brown, despre curaj și vulnerabilitate

Brené Brown vorbește despre curaj în raport cu vulnerabilitatea. ,,Vulnerabilitatea e rudă cu adevărul și seamănă izbitor cu curajul.’’

Se pare că pentru a fi curajoși e nevoie să ne conștientizăm vulnerabilitățile. Și să căutăm adevărurile despre noi înșine, pe cele din relațiile noastre personale și profesionale.

Acest demers nu e simplu și nici ușor de făcut, dar e necesar pentru a deveni mai curajoși.

Uneori, cerem ajutorul după ce am suferit. Pentru că ne gândim că am fi percepuți slabi dacă spunem cuiva că nu ne mai descurcăm singuri. Însă Brené Brown ne încurajează în cartea Curajul de a fi vulnerabil, ed. Curtea Veche, 2016:

,,Dar în nici un caz nu se poate spune că asumarea unor riscuri, expunerea emoțională și înfruntarea nesiguranței reprezintă forme de slăbiciune.’’

Prin urmare, e nevoie să ne gândim mai profund atunci când suntem stresați dacă nu cumva am putea cere și primi ajutor, astfel încât ceea ce pare dificil și de netrecut să devină o poveste despre cât de curajoși putem fi.

Curs pentru dezvoltarea echipei tale

Inteligență Socială și Emoțională pentru Manageri

Vezi Detalii

Efectele benefice ale stresului

Un efect benefic al stresului este că favorizează conectarea socială prin secretarea de oxitocină, responsabilă de reglarea instinctelor sociale ale creierului.

Astfel, când ne confruntăm cu situații dificile, curajul de a solicita și de a oferi ajutor pot fi resurse foarte valoroase. Pare că, în mecanismul de stres, avem înglobat sistemul de revenire prin nevoia de contact cu ceilalţi.

Un alt studiu derulat cu adulţi cu vârste cuprinse între 34 şi 93 de ani, cărora li s-au adresat întrebările:

,,Cât de stresaţi aţi fost în ultimul an?”

,,Cât timp ați petrecut ajutându-vă prietenii, vecinii, oamenii din comunitatea voastră?” a avut rezultate interesante.

După analiza ratei decesului pe o perioadă de 5 ani, s-a descoperit că, pentru fiecare eveniment stresant major, precum dificultăți financiare sau situații de criză, riscul de deces a crescut cu 30%.

Persoanele care au manifestat curajul de a-i ajuta pe alții nu au înregistrat nicio creștere a ratei de deces.

Un exemplu concret pentru diminuarea stresului

Săptămâna trecută am avut o ședință de consiliere cu un client. Solicitarea era de a-i spune cum să procedeze pentru a scădea nivelul de stres din viața lui.

Abordarea mea l-a surprins întrucât punea accentul pe a discuta pentru a înțelege mai bine situația și apoi pe a crea împreună alternative pentru gestionarea ei.

E dificil să renunți la așteptări, să ai încredere în tine și în celălalt că împreună pot fi gândite lucrurile mai profund și mai nuanțat decât ar face fiecare persoană singură.

Ulterior, când temerile sunt domolite datorită stării de conectare cu celălalt, apare și curajul de a explora mai mult viața emoțională proprie.

Fii la curent cu noutățile