Cum arată o echipă prin ochii unui adolescent

M-am gândit ca, în articolul de astăzi, să-i ofer cuvântul fiului meu, Stelian, pentru a vorbi despre spiritul de echipă.

Pe parcursul anilor am descoperit că poate exprima într-un mod fluid și inteligent aspecte importante ale vieții.

Așa că, vă invit cu drag să-i cunoașteți experiența de descoperire și formulare a ceea ce înseamnă climatul echipei pentru un adolescent.

Echipa, văzută prin ochi de adolescent

„Cu toții știm că există o multitudine de sporturi de echipă. Însă, nu cunoaștem și ceea ce se întâmplă în interiorul unei echipe sau al unui jucător dintr-o echipă. Am avut ocazia să fac parte din mai multe echipe de handbal pe parcursul a 11 ani și pot spune că am observat câteva lucruri pe care le voi descrie în acest articol.

Conform DEX, echipa este un „grup de oameni care, sub conducerea unui șef, îndeplinesc în același timp o activitate de muncă sau o acțiune comună.”

Într-adevăr, echipa este condusă de un șef, în cazul meu la handbal de un antrenor (sau mai mulți). Însă, nu toate echipele reușesc să creeze spiritul de echipă.

Ca să înțelegeți mai bine ce vreau să spun, vă voi împărtăși puțin din experiențele mele cu echipele de handbal.

Prima mea echipă a fost cea a școlii generale, din clasa întâi până în clasa a opta. Eram conduși de un antrenor și practicam un sport de echipă, 20-30 de copii. Nu ne cunoșteam, nu vorbeam între noi. În vestiar ne schimbam, apoi ne făceam antrenamentul și la final plecam fiecare acasă, separat. Din punctul meu de vedere, aceasta nu se poate numi o echipă, ci mai degrabă o adunare de persoane.

Ce simți când colegii tăi formează o echipă?

Credeam că nu voi afla prea curând acest lucru, întrucât am avut ghinionul să ajung la o echipă de club în clasa a noua (nu am să dau numele clubului ca să nu îl denigrez), care era fix ca și cea din care abia ieșisem. Practicam același sport, dar nu eram conectați unii cu ceilalți.

În 2018, m-am transferat la echipa la care joc și acum. De data aceasta, pot spune că am înțeles și am găsit adevăratul sens al termenului ,,echipă”. În sfârșit!

Îmi amintesc că am simțit o altă atmosferă încă de la prima intrare în sală. Băieții se comportau în vestiar de parcă erau o familie. Antrenoarea echipei se comporta ca o mamă cu fiecare dintre noi, știa să ne motiveze ca echipă, știa cum să îmbine autoritatea cu ironia și admira fiecare jucător în parte.

Ne stimula să oferim tot ce e mai bun din noi

Ne trata pe fiecare ca individ, unic, cu talentul său. Însă, ne ajuta să înțelegem că, împreună, având o bună colaborare, eram mai puternici. Performanța echipei depindea de fiecare dintre noi.

Revenind la definiția termenului „echipă”, cred că înseamnă locul unde te simți ca într-o familie, unde te poți dezvolta fizic, psihic și emoțional, unde se întâmplă ca dacă unul „cade”, toți se apleacă să îl ridice. Echipa înseamnă munca pentru un scop comun, echipa este locul unde bucuria golului, respectiv tristețea ratării se trăiesc la unison de către toți membrii.

Pe scurt, toți, fie jucători, antrenori sau preparatori fizici, alcătuiesc o singură persoană. Toți sunt unul.’’

Soluții pentru manageri de echipe

Acum revin eu la butoane. 🙂

Curs pentru dezvoltarea echipei tale

Inteligență Socială și Emoțională pentru Manageri

Vezi Detalii

Gândurile fiului meu despre echipe m-au făcut să mă gândesc: cum putem noi, ca manageri, să alcătuim un tot unitar coerent cu colegii noștri? Cum putem face astfel încât fiecare să aibă sentimentul conectării cu el însuși, cu ceilalți și cu scopul echipei?

Există câteva variante pe care le putem încerca:

  1. Să includem ca etapă de selecție a colegilor cu care vom lucra discutarea crezului echipei. Dorința de a crea valoare este izvorâtă din interiorul oamenilor, mai exact este vorba de sensul în muncă. El nu poate fi stimulat cu bani pentru a se manifesta, dar acordarea unor beneficii puțin peste nivelul pieței va orienta energia creatoare către îndeplinirea crezului comun.
  2. Să derulăm întâlniri cu echipa nu doar despre planificare, realizare obiective, împărțire responsabilități, ci și pentru a formula și exprima aprecieri unii către ceilalți.
  3. Să avem discuții individuale despre ce le-ar plăcea să facă diferit și să implementăm acele sugestii de îmbunătățire.
  4. Să permitem ca aspectele neplăcute ale muncii să poată fi discutate și dezbătute ca probleme ce se cer a fi soluționate și nu ca aspecte care nu pot fi schimbate.
  5. Să facilităm manifestarea ascultării active, a formulării de întrebări și reflectarea a ceea ce se petrece.

Uneori, o persoană din exterior ar putea fi de ajutor în etapa de însușire a unor rutine noi privind munca în echipă. Astfel, ,,Ateliere pentru performanță’’, a fost creat ca serviciu de însoțire a managerilor și echipelor în dorința lor de dezvoltare. Pentru că, în final, toți ne dorim ceea ce își dorește și un adolescent de la o echipă: să ne trăim la unison fiecare victorie. Să fim unul.

Fii la curent cu noutățile