Cum stabilim şi respectăm cadrul de lucru în echipă

Munca în echipă poate fi o mină de aur pentru orice tip de organizație. Însă, gestionarea unei echipe nu este lucru ușor, mai ales când vine vorba de a alinia contribuția fiecărui membru la un scop comun.

De aceea, am decis să scriu o serie de articole despre cum stabilim cadrul de lucru în echipă, în speranța că îți voi furniza măsuri simple și clare de îmbunătățire a acestui aspect și în organizația ta.

Află cum transformi echipa în cea mai bună variantă a ei!

Care este diferența dintre grup și echipă

Pentru început, vreau să clarificăm diferenţa dintre un grup şi o echipă.

Două persoane care lucrează pentru aceeaşi organizaţie nu formează cu necesitate o echipă. Însă, constituirea unei echipe presupune alinierea muncii celor două persoane pentru îndeplinirea unui obiectiv comun, asumat de către fiecare.

Munca în echipă este un proces care are nevoie în primul rând de direcţie. Aceasta este dată de un scop şi un set de obiective. Sunt multe întrebări care pot ajuta la stabilirea scopului unei echipe, dar cea mai importantă rămâne:

,,De ce e nevoie să muncim cu toţii pentru…?”

În practică, răspunsurile la această întrebare sunt de puţine ori în direcţia îndeplinirii nevoilor unor clienţi, fie ei interni sau externi.

Pentru ca membrii unei echipe să-și asume scopul comun, dar și contribuția personală a fiecăruia, este necesar ca ei să conștientizeze existența echipei. Cum? În acord cu îndeplinirea unor nevoi reale și concrete ale unor persoane sau organizații.

Pentru a fi posibil acest lucru, este necesară stabilirea cadrului de lucru.

Cum stabilim cadrul de lucru în echipă

Termenul „cadru de lucru”, la prima vedere, ne duce cu gândul la respectarea unui set de reguli. De cele mai multe ori, regulile sunt privite ca o ofensă adusă spiritului inovator și o piedică pentru fiecare individ care vrea să-și manifeste creativitatea.

Mi se întâmplă des să lucrez cu manageri care-şi doresc să-şi manifeste unicitatea, să facă lucrurile altfel decât în mod obişnuit, cu scopul atingerii unor rezultate mai bune. Lideri care manifestă asertivitate și empatie, sau care încearcă.

Însă, conducerea unui grup sau a unei echipe este o activitate care implică asumarea şi manifestarea unor responsabilităţi din partea liderului.

Atunci când oamenii sunt invitaţi să participe la o întâlnire de grup, fie ea şedinţă, interviu, dezbatere, petrecere, ceremonie, au aşteptarea ca anumite elemente să fie comunicate şi respectate:

  • ora de începere şi de finalizare,
  • rolurile celor care invită,
  • rolurile celor invitaţi,
  • scopul evenimentului,
  • activităţile derulate,
  • ţinută etc.

Se întâmplă, însă, mai ales în cazul în care ,,spiritul inovator” al liderului se manifestă, ca acele aşteptări să nu fie niciodată rostite, clarificate sau respectate. În acest caz, toate acestea conduc la stări de dezamăgire, oboseală, plictiseală sau supunere aparentă.

Curs pentru dezvoltarea echipei tale

Inteligență Socială și Emoțională pentru Manageri

Vezi Detalii

Care sunt nevoile reale ale unui astfel de lider? Creează el un mediu de încredere?

Din experiența mea de conducere a grupurilor am descoperit că stabilirea unui cadru, care să fie respectat atât de conducător, cât și de participanți, facilitează manifestarea încrederii a unora în ceilalți.

Fără această bază – cadrul creat – nu se produce nici învăţarea, nici dezvoltarea. Atunci când sunt experimentate modalităţi noi de acţiune, există riscul să apară erori. Iar nivelul vulnerabilităţii membrilor echipei creşte.

Dacă oamenii nu simt încredere în cel care îi conduce în acest proces şi în cadru, nu vor fi dispuşi să iasă din locul călduţ al obişnuinţei. Iar prezența în acest loc poate fi limitativă, dar totuși nu creează nesiguranță.

Află și de ce e nevoie de sens în muncă.

Crearea unui cadru predictibil ajută oamenii să se deschidă și să se implice mai mult în activitatea echipei. Cine își va lua rolul de spectator sau observator va avea parte de suficientă distanţă emoţională care să-l protejeze faţă de eventuale riscuri.

Însă, fără asumare de riscuri, nu se poate vorbi despre progres şi dezvoltare.

Patrick Lencioni prezintă ca bază a ineficienţei organizaţionale absenţa încrederii în cartea ,,Cele cinci disfuncţii ale muncii în echipă”. Încrederea este cel mai mare activ al unei companii.

Aceasta se construieşte sau este alterată cel mai mult în activităţile de echipă. Cum? Stările, pozitive sau negative, se propagă şi se amplifică proporţional cu numărul participanţilor.

Cum respectăm cadrul de lucru în echipă

Respectul față de cadrul de lucru al echipei este esențial în considerarea liderului ca suport și reper. Totuși, există momente în care participanții pot solicita depășirea acestuia, fapt care oferă transparență și asumare, atât de partea liderului cât și a echipei sale.

Soluţia aplicată de mine în cazurile în care unii dintre participanţi vor să folosească timpul grupului pentru propriile nevoi este să solicit suportul grupului pentru încadrarea în timp şi respectarea acordului stabilit la început.

Într-adevăr, parcurgerea temelor, urmărirea dinamicii, a proceselor de grup şi încadrarea în timp par aspecte contradictorii. Însă, prin respectarea lor, liderul transmite mesajul că ştie ce face şi că este de încredere.

Nu este simplu să jonglezi cu toate aceste mingi în acelaşi timp. Însă, echipa sau grupul se va implica în respectarea cadrului doar dacă acesta este stabilit şi respectat de către lider.

Creativitatea şi inovaţia apar şi se manifestă dacă se oferă securitate emoţională şi repere în cadrul lucrului în echipă. Fără acestea nu putem să explorăm întrebări şi abordări îndrăzneţe, să dezbatem idei şi nu persoane, să creştem şi să renunţăm la comoditatea stadiilor atinse deja.

Îngrădirea prin prea multe reguli, lipsa oricărei reguli sau neclaritatea lor, reprezintă căi sigure de frânare a creativităţii şi inovaţiei prin neîmplinirea nevoilor de siguranţă şi apartenenţă a membrilor unei echipe.

Pe parcursul activităţilor de echipă pot apărea situaţii de restabilire a cadrului. Cu cât membrii grupului sunt mai conştienţi de scopul pentru care lucrează împreună, cu atât vor fi mai atenţi la aceste momente şi vor dori respectarea lui.

Ce să faci pentru a crește eficiența echipei tale

În concluzie, dacă doreşti ca echipa ta să devină mai eficientă, îți recomand să:

– Stabileşti scopul şi obiectivele comune pornind de la răspunsurile întrebării: ,,De ce?” şi nu doar ca o propagare a obiectivelor organizaţionale. Implicarea oamenilor din echipă în conştientizarea semnificaţiei muncii lor pentru îndeplinirea anumitor nevoi va genera mai multă asumare.

– Fixezi cadrul de lucru prin stabilirea unor reguli simple şi clare şi să-i implici pe toţi în respectarea lor. Cu cât oamenii vor avea sentimentul contribuţiei la crearea şi menţinerea unui cadru de lucru sănătos, cu atât există posibilitatea ca ei să muncească cu drag şi spor pentru al vostru viitor!

– Reflectezi dacă nu cumva pentru tine scopul nu mai este atât pregnant emoţional şi să găseşti acel scop pe care îl consideri adecvat etapei de viaţă profesională în care te afli. Oamenii văd ceea ce face liderul, nu doar ce zice şi indiferent de câte recompense financiare primesc, nu se mai implică.

Dacă ai nevoie de sprijin extern, eu sunt aici să te însoțesc în procesul de dezvoltare a cadrului potrivit al echipei tale. Contactează-mă pentru a discuta mai multe despre ce putem crea împreună.

Fii la curent cu noutățile